Henkilökohtaisesti kovin hyvin en osaa kertoa
ravitsemuksesta, enkä itse aio siitä kovin paljoa kirjoittaa, mutta minulla on
hyvä ystävä, joka on ravintovalmentaja ja hänen kanssaan päätimme ryhtyä
yhteistyöhön täällä blogissa. Hän vähän esittelee itseään ja linkin hänen
sivuilleen löydätte oikeasta laidasta tätä blogia. Joitain yhteisiä juttuja
meille voi tulla jatkossakin. Ajattelin nyt kertoa yleisesti
syömistottumuksistani sekä parin päivän esimerkit, kuinka söin treenipäivinä. Miia
sitten ystävällisesti kertoo, miten onnistuin ravitsemuksen osalta. Hän kertoo
myös kuinka olisi pitänyt syödä…
Yleisesti ottaen en ihan kovin suurta stressiä syömisistäni
ota ja jäätelö, suklaa ja karkit on useampana päivänä viikossa ruokalistallani.
Muut herkut pystyn aika hyvin välttämään. Toki satunnaisesti, ehkä kerran tai
kaksi kuussa saattaa mennä pizzaa, hampurilaista, pullaa ja sipsiä. Herkuista
en oikeastaan koskaan juhlissa tms. kieltäydy. Kotona ei säily oikeastaan
mikään herkku kovin pitkään. Kaksi päivää on jo pitkään. Siksi en osta
vierasvaroiksi mitään. Joskus tuo selkärangattomuus herkkujen suhteen tuntuu
ihan utopistiselta ja jopa hieman nololta. Huomaan joskus syöväni suklaapatukan
muilta salaa ja piilottavan sen kääreen. En tiedä oikein edes miksi.. Varmaan
siksi etten joudu jakamaan sitä! :D Sohvalla löhöily ja mitään tekemättömyys
altistaa ajatuksille herkuista. Kaipaan jotain tekemistä siihen tylsään hetkeen
ja herkuthan ne olisi hyvä kaveri aikaa kanssani kuluttamaan. Olen kokeillut
herkkupäivää kerran viikkoon, ei onnistu, totaalilakko, ei todellakaan.. Olen
kokeillut korvata herkut hedelmillä tai pähkinöillä, se saattaa ajoittain
toimiakin.. Tulen toimeen, kun yritän välttää nälkäisiä hetkiä ja syödä hyvin.
En soimaa itseäni herkuttelusta. Joskus aikoinaan herkutteluni on ollut
kuitenkin reippaampaa ja ilokseni huomaan sen vähentyvän. Ennen irtokarkit oli
heikkouteni, nyt se alkaa olla suklaa. Se kuulostaa ”terveellisemmältä”. En ole koskaan kokeillut mitään dieettejä, en ole kokenut tarpeelliseksi. Minun dieettini on syödä niin, ettei olisi nälkä ja yltiöpäisimmät mässäilyt jäisivät vähemmälle. Ruoassa en myöskään nirsoile, syön sitä mitä on tarjolla. :)
Pyrin välttämään turhia sokereita (koska ”korvaan” ne
suklaalla) ja tekemään itse ruoat tai käymään työpaikan ruokalassa. Joskus
saattaa jokin pakaste-eines töihin lähteä evääksi. Valmistan ruokaa aina
täysjyvästä, jos kyseeseen tulee esim. pasta tai spagetti. Leipää syön yhdestä
neljään palaan päivässä, yleensä tummaa. Leivällä käytän yleensä Oivariinia ja
ihan kunnon kermajuustoa. Sokerin olen vaihtanut ruokosokeriin. En juo kahvia,
joskus teetä, siihen on pakko lisätä vähän sokeria. Alkoholia en käytä kuin
hyvin satunnaisesti. En kovin herkästi osta kaupasta kermaa ruoanvalmistukseen
ja hyvin harvoin tulee leivottua. Aamupalan tarvitsen aina ja nälkää en siedä. Syön
lihaa ja kanaa. Kalaa hieman huonommin, mutta lohta tulee syötyä jonkin verran.
Pidän kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Teen paljon smoothieita marjoista
ja hedelmistä ja rahkasta. Ostan yleensä rahkat ja jugurtit rasvattoman ja
sokerittomana. Ruokajuomana minulla on yleensä vesi ja joskus maito. Töissä
lirautan veden joukkoon hieman tiivistemehua.
Haluan olla hyvin ravittu ennen treeneihin menoa. En halua
itselleni heikkoa oloa ja jos en ole syönyt, tuntuu että en jaksa mitään
treeneissä tehdäkään. Yritän myös jättää aikaa ruoan laskeutumiselle.
Crossfitissä tuntuu välillä, että ruoka nousee suuhun vaikka syömisestä olisi
jo parikin tuntia aikaa. Treenien intensiteetti on toki aika kova välillä.
Veden juominen on yksi suuri heikkouteni, tai sen juomattomuus.. en juo
tarpeeksi. Kuinka vaikeaa se voikaan olla!
Nyt kun vähän muistelin, mitä tuli syötyä, niin huomasin,
että ehkä hieman liian vähän, vaikka nälkä pysyikin poissa. Huomasin myös, että
ihan hirveästi en sortunut edes makeisiin. Vireystasoni oli hyvä ja olin
energinen tästä reippaan rankasta jaksosta. Välipalani eivät olleet aina niin
kovin hyviä, varsinkin jos olin töissä. Töissä ollessa saattaa myös tulla hyvin
pitkiä taukoja syömättä, kun en pääse lähtemään kesken pitkän leikkauksen
tauolle, ellei kukaan tule ajoissa päästämään.
Minua hieman pelottaa julkistaa nämä muutama päivä
syömisieni osalta, toivottavasti Miia on ihan kiltti minulle. Yritin muistaa
kaiken mitään pimittämättä tai lisäämättä. Määriä en oikein osannut kuvailla.
Niin paljon, että nälkä lähtee. J
Torstai ja perjantai olivat viimeiset treenipäiväni Crossfitissä. Sitten
tulikin vappu. Teki niin mieli kunnon munkkia. Sain sunnuntaina vihdoin ja
viimein aivan täydellisen kotitekoisen munkin siman kera. Puolustuksekseni sanottakoon, että edeltävät
päivät kotona vapaalla ja treenatessa sisältivät välipalaksi usein kahden
kananmunan munakkaan kasviksilla. Söin ihan peruskotiruokia, esim. kanapastaa
ja kaalilaatikkoa.
Torstai
klo 05.30 Herätys ja aamiainen puuroa voisilmällä ja tumma
leipä juustosiivuilla ja Oivariinilla, puoli litraa vettä
klo 06.15 Pyörällä töihin (10km)
klo 07.00 Työt alkaa
klo 09.00 Rahkapulla (Ei ollut parempaa välipalaa ja kauhea
nälkä…)
klo 10.30 Perunamuusia ja kanaa jollain päärynäkastikehässäkällä,
pari lasia tiivistemehua
Klo 15.00 Lihapasteija (Kanttiinin armoilla nälän iskiessä)
Pyörällä kotiin
klo 16.00 Savulohta ja salaattia (salaatti, viinirypäleet,
omenaa, juustoa, tomaattia, kurkkua, sipulia, omenaa) Puoli litraa vettä
klo 18.00 Kaksi isoa riisikakkua juustosiivuilla ja
Oivariinilla, vesilasi
klo 19.30 Crossfit-treenit (Vettä 1litra)
klo 21.00 Smoothie puoli litraa (puoli purkkia rahkaa,
puolikas omena, puolikas banaani, mustikoita, puolukoita, mantelimaitoa, vettä,
pari lusikallista vaniljajäätelöä)
Klo 21.30 Tumma leipä juustosiivuilla ja Oivariinilla, tee
Vettä meni yhteensä ehkä noin 2,5l.
Perjantai
klo 05.30 Herätys ja aamiainen puuroa ja iso riisikakku
juustosiivuilla ja Oivariinilla, puoli litraa vettä
klo 06.15 Töihin pyörällä
klo 07.00 Töissä
klo 09.00 Iso riisikakku juustosiivuilla ja Oivariinilla,
lasi tiivistemehua.
klo 10.30 Työpaikan ruokala, 6 lihapullaa ja muusia,
salaattia, ruisleipä. Lasi maitoa
klo 14.30 Pyörällä kotiin
klo 15.30 Iso riisikakku juustosiivuilla ja Oivariinilla,
puolisen litraa vettä
klo 17.00 Lihapullat 4kpl ja täysjyvänuudelia (Sattui
olemaan pullia kotona niin kuin töissäkin..) puolisen litraa vettä
klo 18.30 Crossfit-treenit ja litra vettä
klo 20.00 Smoothie puoli litraa (banaani, vettä, puolukkaa,
mustikkaa, puoli purkkia rahkaa, pari lusikallista vaniljajäätelöä)
Illalla leffa, irtokarkkeja ja muutama chilipähkinä…
Vettä meni ehkä noin 2,5 litraa tänäkin päivänä.
Lauantai- lepoa ja
herkkuja -ihan vaan esimerkkinä hienosta aurinkoisesta vappuaatosta ja siitä
mitä se tekee syömiselle..
klo 10.30 herätys ja aamupala puuroa ja iso riisikakku
juustosiivuilla ja Oivariiinilla, puoli litraa vettä
klo 12.30 Spaghettia, 4kpl lihapullia, kurkkua, lasi maitoa
klo 14.00 Veljenpojan synttäreillä pari palaa erilaisia
kakkuja, viipale suolaista piirakkaa, pastasalaattia, lohirieskarullia ja lasi
limsaa (napa tiristen kotiin..)
klo 17.00 siideri ja eiliset irtokarkit loppuun
klo 22.00 ristikkoperunat, mozarellatikut ja siideri
Tämä olikin ensimmäinen kerta, kun laitoin ruokani ihan
paperille. Kiitokset Miialle jo etukäteen, nyt annetaan hänelle vuoro.
Ole hyvä, Miia:
Kiitokset Annille mahdollisuudesta
päästä syynäämään hänen ruokailujaan tämän blogin merkeissä ;) Paljon on
itsekin tullut treenailtua kaikenlaista ja oma jaksaminen niin treeneissä, kuin
vapaa-aikanakin on itselle erittäin tärkeä asia, eikä vain työpuolesta. Oma
taustani ja tarinani siitä kuinka olen siirtynyt terveys ja hyvinvointialalle,
on tärkeä osa nykyistä osaamistani ja ammattitaitoani. Olen tehnyt paljon
virheitä ravitsemuksellisissa asioissa, treenannut kovaa säästöliekillä,
kokeillut kaikenlaisia dieettejä ja ruokavalioita, jotka eivät ole sopineet
itselle (jos kenellekään) ja kärsinyt vatsavaivoista. Lisäksi kolmen pienen
ruoka-aine allergisen lapsen äitinä oleminen on opettanut aika luovaksi
keittiössä J Näiden asioiden kanssa painiessa oma osaaminen
ravitsemuksesta kasvoi niin laajaksi, että siitä tuli lopulta ammatti. Muutokset
elämäntavoissa tapahtuivat pikkuhiljaa ja tulivat jäädäkseen, kuten aina
kestävä muutos on hyvä toteuttaa. 10-vuoden työputki liiketoiminnan,
markkinoinnin ja kaupallisen alan kouluttajana vaihtui ruokapäiväkirjojen
analysointiin, kuntosaliohjauksiin ja ihmisten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin
parantamiseen; päätös jota en ole katunut hetkeäkään. Nykyinen työni yrittäjänä
tällä alla ei edes tunnu työltä, vaan se on aivan uusi elämäntapa, josta nautin
suunnattomasti J
Nyt itse asiaan eli Annin syömisiin.
Pääosin syöminen vaikuttaa hyvältä, aamupala on kunnollinen, kuten kuuluukin
olla ja myös vettä menee kivasti heti aamulla, kuten koko päivän aikana. Kuitenkin
aamupalalle lisäisin runsaammin proteiinin lähteitä. Proteiinin saanti päivän
mittaan on hyvä olla tasaista, koska kehomme ei sitä pysty varastoimaan ja sitä
tarvitaan kuitenkin koko ajan rakennusaineeksi kehossamme.
Annin töiden epäsäännöllisyys
selvästi vaikuttaa välipalojen laatuun ja ajoitukseen epäedullisesti.
Aikatauluihin työpäivän aikana ei aina voi vaikuttaa, mutta laatuun tietysti
kyllä pienellä suunnittelulla. Omien eväiden mukana kantaminen voi tuntua ensin
työläältä, mutta auttaa pitämään helpommin kiinni ateriaväleistä ja syömisten
hyvästä laadusta. Näin energiaa riittää koko päivän ajalle, eikä nälkä ja
annoskoot kasva turhan suuriksi iltaa kohden. Usein makeannälkä iltaisin johtuu
liian vähäisestä syömisestä päivällä.
Annin pääateriat ovat hyvää
perusruokaa ja aamupalan ohella nämä ovatkin päiväntärkeimmät ateriat, joilla
taataan riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti. Aterioilla on hyvin erilaisia
proteiinin, sekä hiilihydraatin lähteitä. Hyvä vire liikkumiseen ja
palautuminen lähtevät myös näistä aterioista. Lautasmallia toteuttamalla pääsee
jo pitkälle, eikä ruokien punnitseminen tai määrien laskeminen ole oleellista. Paljon
liikkuvan on kuitenkin syytä pitää hiilihydraattien määrä riittävänä,
valinnoissa tulee painottaa laatua. Keskiverto ihminen syö viljavalmisteita
niukasti ja laatu on usein huono. Kuidun saanti jää tällöin myös usein liian
alhaiseksi. Lisäksi kasvikset, hedelmät ja marjat ovat erinomainen
hiilihydraatin ja kuidun lähde liikkujalle. Vihanneksia, kasviksia, marjoja ja
hedelmiä ei taida Annille ihan tulla sitä puolta kiloa päivässä eli tässäkin
voisi olla pieni tsemppauksen paikka ;)
Rasvojen saannista ei tällä
ruokapäiväkirjalla täysin selvyyttä saa ja se olisi ehkä yksi asia, josta
esittäisin lisäkysymyksiä. Jokapäiväiseen ruokailuun kuuluu oleellisesti pehmeät
rasvat eri lähteistä, siemenet, pähkinät ja erilaiset öljyt
ruoanvalmistuksessa, sekä sellaisenaan esimerkiksi salaatin päälle lisättynä.
Tällä taataan riittävä päivittäinen saanti. Rasvoja tarvitaan normaalin
hormonitoiminnan ylläpitämiseen, niistä saadaan rasvaliukoisia vitamiineja ja
ne toimivat energian lähteenä elimistölle. Osa rasvahapoista on ihmiselle
välttämättömiä, eikä elimistö pysty niitä itse tuottamaan.
Iltapala smoothie oli hyvä sisällöltään
ja oikein hyvä palautumiseen treenin jälkeen. Annin torstain myöhäisempi
iltapala on monesti myös vielä tarpeen, varsinkin silloin kun treenit ovat
olleet iltapuolella. Iltapala tukee palautumista ja tarjoaa elimistölle
ravintoaineita yön ajaksi.
Pienillä säädöillä siis tästä arjen
perussyömisestä saa oikein hyvän ja toimivan kokonaisuuden. Juhlat, herkut ja
ruoasta nauttiminen kuuluu elämään ja minusta se on kaikille sallittua, kaikkea
voi syödä kohtuudella ja jos arjen perussyöminen on kunnossa, viikonloppuisin
voi vähän höllätä J Tuon lauantain esimerkkipäivänkin kyllä olisi pienellä
suunnittelulla voinut saada paremmaksi, lämpöisiä aterioita en itse
suosittelisi jättämään väliin, vaikka juhlia olisikin. Eli tuohon lauantai
iltaan olisi kenties mahtunut vielä kunnollinen iltaruoka, joka olisi voinut
korvata nuo myöhäisemmät ristikkoperunat ja mozzarellatikut ;)
Syömisessä olen siis ehdottomasti
laadukkaan normaalin perusruoan kannattaja, mitään sellaista yksittäistä
ruoka-ainetta ei olekaan, jota ei voisi syödä tai joka pitäisi kieltää. Puhun
asiakkailleni usein sallivasta syömisestä ja kohtuuden opettelusta näissä
asioissa. Hyviä tuloksia saadaan syömällä säännöllisesti, laadukkaasti ja
monipuolisesti. Ruoan määrä ei aina ole ollenkaan oleellisin asia ja jo aiemmin
mainitsemani lautasmalli on paras työkalu tässä asiassa monelle. Syöminen ei
saa olla liian vakavaa, se ei saa aiheuttaa stressiä ja siitä pitää saada
nauttia J Muutokset on hyvä
toteuttaa tarvittaessa pikkuhiljaa, ilman liian tiukkoja rajoituksia, omaa
itseään kuunnellen.
Jos kiinnostuit käy lukemassa lisää; http://strongstart.fi/.
Aurinkoiset viikonlopun toivotukset Annilta ja Miialta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti